Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

Η Σταυρούπολη ανέκαθεν δυτική ύπαιθρος της Θεσσαλονίκης αλλάζει μορφή μετά το 1914 με την οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων και τη δημιουργία οικισμών.

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Σήμερα μία σύγχρονη πόλη που δημιουργήθηκε από τον προσφυγικό οικισμό του 1914, διατηρεί μέχρι και σήμερα παραδόσεις και κρατά ζωντανά τα στοιχεία της ιστορίας της.

Η Δημοτική Κοινότητα Σταυρούπολης (σήμερα) με τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Ομόνοιας μαρτυρούν ότι η ιστορία της ξεκινά κατά την νεολιθική εποχή.

Η Σταυρούπολη ανέκαθεν δυτική ύπαιθρος της Θεσ/νίκης αλλάζει μορφή μετά το 1914 με την οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων και τη δημιουργία οικισμών. Πρόσφυγες από την Μακεδονία, την Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντο, εγκαθίστανται στην περιοχή. Το πρώτο όνομα που δίνουν στον οικισμό τους είναι ΛΕΜΠΕΤ, που το δανείζονται από ένα τσιφλίκι που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βορειότερα.

Στη δεκαετία 1950 -1960 εσωτερική μετανάστευση, μέχρι και τις μέρες μας, πολιτικοί πρόσφυγες, παλιννοστούντες και οικονομικοί μετανάστες δημιουργούν τη σημερινή εικόνα της ενότητας Σταυρούπολης του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ.

Ως ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ καταγράφεται από το 1932, το 1934 αναγνωρίζεται ως Κοινότητα και το 1964 ανακηρύσσεται Δήμος.

Σήμερα η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ είναι μια από τις τρεις Δ.Ε. του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ.

Στη δυτική είσοδο της πόλης, με σημαντικά ιστορικά στοιχεία ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ, ΜΟΝΗ ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, με ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, ως πόλος οικονομικής ανάπτυξης με υπάρχουσα παραγωγική βάση και με πολυπολιτιστική ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμπεριέχουν μεγάλη δυναμική ανάπτυξη στην περιοχή.

Η πρόκληση για την Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά υπάρχει και αποτελεί ευκαιρία για το παρόν και το μέλλον, βασισμένο στις αρχές αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στις επόμενες γενιές.

3521

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ (στρέμματα)

55000

KATOIKOI

Στατιστικά

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσ/νίκης, με έκταση 3.521 περίπου στρέμματα και πληθυσμό 50.000-55.000 κατοίκους.

Φωτογραφίες