horizon2020

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Horizon 2020 (Ορίζοντας 2020) αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΈ για την έρευνα και την καινοτομία, διαθέτοντας σχεδόν 80 δις ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι στόχοι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η πρωτοπορία στην επιστήμη και την τεχνολογία,  προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη, με ειδικότερη στόχευση στις θεματικές της επιστημονικής αριστείας, της βιομηχανικής υπεροχής και τις κοινωνικές προκλήσεις.

Το θεματικό πεδίο Horizon 2020/Smart and Sustainable Cities/SCC-02-2016-2017: Demonstrating innovative naturebased solutions in cities (Ορίζοντας 2020/Έξυπνες και Βιώσιμες Πόλεις SCC-02-2016-2017/: Επιδεικτικές καινοτόμες εμπνευσμένες από τη φύση λύσεις για τις πόλεις) πρόκειται να υποστηρίξει καινοτόμες δράσεις και εφαρμογές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που παρουσιάζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ειδικότερα και σύμφωνα με την από 14/05/2015 πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εντατική και συνεχιζόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού παρουσιάζει μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες και μεταβαλλόμενες παραγωγικές δραστηριότητες, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πόλεων, η συγκέντρωση σε υψηλές πυκνότητες κατοίκησης πληθυσμού, συχνά με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές, έχουν δημιουργήσει πολλά σύνθετα κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα βιωσιμότητας. Οι πόλεις χρειάζεται συνεπώς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του αέρα, τα αποτελέσματα της θερμικής νησίδας, τους αυξημένους κινδύνους πλημμυρών, την αυξημένη συχνότητα / ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων (ξηρασίες, καταιγίδες, καύσωνες, κλπ), τις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές περιοχές, τις μη λειτουργικές ή υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, την αυξημένη εγκληματικότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την φτώχεια. Έτσι η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στην συγκεκριμένη θεματική στοχεύει στο να παρέχει μια πανευρωπαϊκή βάση με εμπειρικά στοιχεία για λύσεις που βασίζοντα στη φύση και βοηθούν την ανθεκτικότητα των πόλεων.

Το τμήμα Αστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, γνωρίζοντας ότι όλες οι παραπάνω προκλήσεις, που αφορούν τις σύγχρονες πόλεις, περιλαμβάνονται ως θεματικές κρίσιμων ζητημάτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για την περίοδο 2015-2019, συμμετείχε σε διάλογο συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών εταίρων, υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου TRINITY COLLEGE του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού είναι η σύνταξη της πρότασης: COproductioN with NaturE for City Transitioning, INnovation and Governance (Συμπαραγωγή με την φύση για την αλλαγή, καινοτομία και διακυβέρνηση των πόλεων) και η υποβολή της για χρηματοδότηση.