25η Μαρτίου – Εορτασμός της Εθνικής Επετείου

Εορτάζεται η επέτειος του ξεσηκωμού του ελληνικού λαούτο 1821, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας μετά από 4 αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας και στη δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού κράτους. Παράλληλα τιμούμε τους ήρωες – αγωνιστές της επανάστασης του 1821, όλων εκείνων των επωνύμων και ανωνύμων που μόχθησαν, αγωνίσθηκαν και θυσίασαν την ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιούνται δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς, επιμνημόσυνες δεήσεις στα μνημεία, εκφωνήσεις πανηγυρικών, καταθέσεις στεφανιών και παρελάσεις μαθητών και συλλόγων και στις τρεις Δημοτικές ενότητες του Δήμου.

istorikes2
istorikes1

Τελετή μνήμης για τους 101 Έλληνες κρατούμενους

Στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 6 Ιουνίου του 1944.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του μήνα Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή (ώστε να δώσουμε και στη σχολική κοινότητα τη δυνατότητα συμμετοχής), στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης μπροστά στο Δημαρχείο Παύλου Μελά (Δ.Ε Σταυρούπολης). Η τελετή έχει ως κίνητρο να αποδώσει τιμή στους πεσόντες (άνθρωποι που συνέβαλαν στην ιστορικότητα του τόπου), να συμβάλει στη γνώση της ιστορίας, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και τη διάδοση της στις επόμενες γενιές.

istorikes3
istorikes4

14 παλληκάρια που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Τελετή μνήμης και τιμής στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας για τους 14 αγωνιστές κατοίκους Ευκαρπίας που αντιστάθηκαν στα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής και εκτελέστηκαν από αυτά πριν εβδομήντα τρία χρόνια, στις 31 Ιουλίου του 1944.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ημέρα της εκτέλεσης (31 Ιουλίου του 1944), στον χώρο της εκτέλεσης που ονομάστηκε, προς τιμήν τους, «Ηρώο 14 παλληκαριών». Η τελετή έχει ως κίνητρο να αποδώσει τιμή στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, έπεσαν ηρωικά και έγιναν κομμάτι της ιστορικής μας μνήμης. Επιπλέον έχει σκοπό να συμβάλει στη γνώση της ιστορίας, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και τη διάδοση της στις επόμενες γενιές.

28η Οκτωβρίου – Εορτασμός της Εθνικής Επετείου

Εορτάζεται η επέτειος του θρυλικού ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940, του αθάνατου έπους των Ελλήνων κατά των κατακτητικών και των φασιστικών δυνάμεων του άξονα. Εορτάζεται και τιμάται ο αγώνας του ελληνικού λαού και η ανιδιοτελής θυσία χιλιάδων Ελλήνων που αντιστάθηκαν στη ναζιστική λαίλαπα για την ελευθερία της χώρας. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιούνται δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς, επιμνημόσυνες δεήσεις, εκφωνήσεις πανηγυρικών, καταθέσεις στεφανιών και παρελάσεις μαθητών και συλλόγων και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου.